Η συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για το ΧΥΤΑ Φυλής και τη Διαχείριση των ΑΣΑ στην Αττική (η παρουσίαση και τα ντοκουμέντα) – Δευτέρα 16.09.2019 | Σχόλια των ΦτΦ για τους νέους ΧΥΤΑ που πρέπει να γίνουν σε άλλες περιοχές τις Αττικής

Σας παρουσιάζουμε τα ντοκουμέντα βάσει των οποίων δόθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Δυτικού Μετώπου για το ΧΥΤΑ Φυλής και τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων στην Αττική.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και πήρε το λόγο εκ μέρους του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece Κώστας Φωτεινάκης.

Αντιγράφουμε από το blog του Δυτικού Μετώπου:

Πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΟΕ- ΟΤΑ.
Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους και τους παρόντες στην συνέντευξη για τις τελευταίες δραματικές εξελίσσεις στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής.

Στην σημερινή συνέντευξη παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για :

· Την σκοπιμότητα και τις συνέπειες των αποφάσεων -στο παραπέντε- της κ. Δούρου και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για τις νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ της Φυλής και την νέα χωματερή στην λεγόμενη Γ Φάση.
· Την απόπειρα να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με προτεραιότητα το λατομείο Μουσαμά.
· Την πλήρη απαξίωση των πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης -με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση- και την εγκατάλειψη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
· Την αδιαφάνεια και την μυστικότητα, με την οποία κινείται η κυβέρνηση και η νέα περιφερειακή διοίκηση.
· Την εκφρασμένη διάθεση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και την δυναμική επαναφορά καταδικασμένων πρακτικών, όπως αυτή της καύσης των απορριμμάτων.

Οι προβλέψεις μας (δυστυχώς) επιβεβαιώνονται  – Το αδιέξοδο οδηγεί για μια ακόμη φορά στη Φυλή [διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση ΕΔΩ

Αντιγράφουμε το τελευταίο μέρος της εισήγησης:

«Προσπαθούν να παρουσιάσουν τις επιλογές τους σαν αναγκαίες τεχνοκρατικές λύσεις, αποκρύπτοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι, πρωτίστως, πολιτικό – κοινωνικό ζήτημα. Πρόκειται για επιλογές υψηλού κόστους, υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, ασύμβατες με τη λογική της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ανίκανες να απαντήσουν αποτελεσματικά στην τρέχουσα κρίση, αφού η υλοποίησή τους έχει ελάχιστο βάθος τα 3-4 χρόνια.

Στον αντίποδα αυτών των επιλογών, επισημαίνουμε -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. κομποστοποίηση βιοαποβλήτων). Αυτές είναι και οι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις σύγχρονες πολιτικές διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αυτές είναι και οι βασικές προβλέψεις στο υφιστάμενο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ακόμη και -σε επίπεδο λόγων- στο υφιστάμενο Περιφερειακό σχέδιο. Τα παραπάνω προϋποθέτουν σαφή πολιτική βούληση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικές ρυθμίσεις, χρηματοδότηση, στήριξη του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης κ.λπ..).

Θέλουμε, στο σημείο αυτό, να κάνουμε μια κρίσιμη διαπίστωση: για να μπορέσει να υλοποιηθεί ομαλά ένας τέτοιος σχεδιασμός στην Αττική, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η κρίση που υφέρπει και αυτό σημαίνει -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- την άμεση κατασκευή νέων χώρων τελικής διάθεσης, στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό του Θριασίου πεδίου, σε εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης.

Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει -για τα επόμενα χρόνια- ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, κραδαίνοντας τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους, το μόνο που επιτυγχάνουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- είναι τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων, που σχετίζονται με αυτήν και την προετοιμαζόμενη καύση των απορριμμάτων.

Σαν Δυτικό Μέτωπο, έχουμε, ήδη, ζητήσει συνάντηση με την ΕΕ και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να τους εκθέσουμε τις απόψεις μας και να ζητήσουμε από τη νέα διοίκηση και την κυβέρνηση να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» και να δημοσιοποιήσουν το δικό τους συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε, ούτε στιγμή, να υποστηρίζουμε τους παραπάνω στόχους, με ότι μέσο διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε:
· Σε συντονισμό δράσης, όλα τα κινήματα και τους φορείς που αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.
· Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής να απαιτήσουν την ανάκληση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και αν δεν ανακληθεί να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποτραπεί η νέα χωματερή.»

ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: Οι δύο παραπάνω παράγραφοι με έντονα bold στοιχεία είναι η θέση των ΦτΦ από το 2013 και καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη όλων εκείνων που έχουν ως θέση «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και να μη δημιουργηθούν νέοι χώροι εναπόθεσης αποβλήτων, δηλαδή νέοι ΧΥΤΑ». Αυτή η θέση είναι κατά τη γνώμη μας λάθος γιατί όχι μόνο διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και τον επεκτείνει με την Γ΄ Φάση και παράλληλα, ανεξαρτήτως προθέσεων, διευκολύνει τους θιασώτες της καύσης.

Διαβάστε την τελευταία και πλήρη ανακοίνωση των ΦτΦ για το θέμα ΕΔΩ. Απόσπασμα από την ανακοίνωση παρακάτω:

Ο «περιβαλλοντικός ρατσισμός» συνεχίζεται. «Οι φτωχοί θα εξακολουθήσουν να τρώνε τη ρύπανση». Ο Δήμος Φυλής θα εξακολουθεί ανενόχλητος να κρύβει τα αποτελέσματα της μελέτης για την καταγραφή της ρύπανσης που πραγματοποίησε η εταιρεία «Asprofos Engineering», παρά την εισαγγελική παραγγελία, και να εισπράττει 38 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως αντισταθμιστικά οφέλη για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
Η διαιώνιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που συγκεντρώνει τα απόβλητα του μισού Ελληνικού πληθυσμού, στην πραγματικότητα ακυρώνει τον Εθνικό Σχεδιασμό και επιβραβεύει τους «αγωνιστές» του NIMBY (Not In My Back Yard – Όχι στη δική μου αυλή).

Ακόμα και περιβαλλοντικοί νόμοι που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με θετικό πρόσημο, όπως π.χ. ο Εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων, «υπονομεύονται», χάνουν τη δυναμική τους, την ηθική τους αξία και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα.

Ως «Κασσάνδρες» προβλέπουμε, ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και ληφθούν οι αποφάσεις στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για τη διαιώνιση του «καθεστώτος» που επικρατεί στη Φυλή – «καθεστώς» δεν είναι μόνο ο ΧΥΤΑ – θα ακολουθήσουν εξελίξεις ντόμινο σε όλη την Ελλάδα, επαναφέροντας στη συζήτηση την καύση αποβλήτων, τις μεγάλες εγκαταστάσεις και τις εγγυημένες ποσότητες στους εργολάβους.

ΟΧΙ στη διαιώνιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής

Να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων/ ΠΕΣΔΑ Αττικής με τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ και ότι άλλο προβλέπεται σε όλους τους διοικητικούς και γεωγραφικούς τομείς της Περιφέρειας.

Ο αγώνας για τη μείωση, την οικολογική, αποκεντρωμένη και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση των αστικών αποβλήτων συνεχίζεται.