Σύμβαση για την πλαστική ρύπανση: Προς μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης

Έως και 12 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών διαρρέουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο.

Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Από τους περίπου 275 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται ετησίως, έως 12 εκατομμύρια τόνοι διαρρέουν στους ωκεανούς, προκαλώντας καταστροφή στα μέσα διαβίωσης και στα οικοσυστήματα. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια περιβαλλοντική ζημία στα θαλάσσια οικοσυστήματα, εκτός από άλλες οικονομικές απώλειες και σημαντικές ανησυχίες για την υγεία και τον άνθρωπο.

Η πλαστική κρίση είναι εγγενώς διασυνοριακή και απαιτεί συντονισμένη και συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για να αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Η Περιβαλλοντική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε πολλά ψηφίσματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά τελικά είναι ανεπαρκή. Για να αποφευχθεί η πλαστική ρύπανση σε θαλάσσια και άλλα περιβάλλοντα, η παγκόσμια κοινότητα θα χρειαστεί ένα ειδικό εργαλείο – μια Σύμβαση για την Παραγωγή Πλαστικών – που θα αφορά τον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού από την παραγωγή και το σχεδιασμό έως την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η Σύμβαση για την Πλαστική Ρύπανση: Προς μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης παρέχει ένα διαρθρωτικό και εννοιολογικό πλαίσιο για μια τέτοια σύμβαση.

Η σκέψη-εκκινητής δημιουργήθηκε με συνεργάτες στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Έρευνας , το GAIA και το #breakfreefromplastic .

Διαβάστε το σκεπτικό.

Διαβάστε τους Πυλώνες Δράσης.

ΠΗΓΗ: Κέντρο Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος (CIEL) | Center for International Environmental Law (CIEL) – https://www.ciel.org/reports/convention-on-plastic-pollution-toward-a-new-global-agreement-to-address-plastic-pollution/